Beginnen met ESG Aandelen Kopen: Tips & Uitleg

Wil je beginnen met ESG aandelen kopen voor een positieve impact op onze planeet? Goed bezig! In dit artikel vind je tips en uitleg over beginnen met ESG aandelen. Dit is goed om te weten omdat aandelen ook met bepaalde risico’s komt. Leer deze risico’s kennen zodat je geld verlies voorkomt. 

Tip 1. Wat zijn ESG aandelen? 

Als je wilt beginnen met ESG aandelen dan moet je allereerst weten wat ESG inhoudt. Dit staat voor Environmental, Social en Governance. ESG aandelen is niets meer dan een omvattende term voor aandelen van bedrijven die werken aan duurzaamheid. Belangrijk om te begrijpen is dat ESG een vrij brede term is. Ook ethisch beleid of het tegengaan van armoede valt onder ESG. 

Tip: de ESG Ratings & Climate Search tool is super handig voor het vinden van ESG aandelen. Zo vind je direct welke beursgenoteerde bedrijven hoog scoren op ESG en duurzaamheid. Vervolgens kan je beginnen met het kopen van dit soort aandelen. 

Tip 2. Beginnen met ESG aandelen kopen

Je weet nu welke ESG aandelen er zijn. Vanuit de tool kan je filteren op de ESG leaders met een AA of AAA rating. Dit betekent dat zij het hoogste score op alle facetten die vallen onder duurzaamheid. 

De tweede stap is het beginnen met ESG aandelen kopen. 

Beste manier voor beginnen met ESG aandelen kopen is op basis van uitgebreid onderzoek. ESG aandelen worden uitgegeven door bedrijven. Je moet allereest het bedrijf analyseren. Daarnaast moet je de ESG aandelen analyseren op basis van financiële waardering. Je wilt namelijk sterke bedrijven tegen een gunstige prijs kopen. 

Tip: een grote fout die beginnende beleggers maken is dat zij het bedrijf niet onderzoeken. Misschien kennen ze het bedrijf wel op basis van naamsbekendheid. Dit is echter niet genoeg. Je moet ook weten hoe de financiële balans eruit ziet. Hoeveel schulden hebben ze? Wat is haar cashflow? Hoeveel geld verdienen ze op haar investeringen, zoals ROI en ROE? Ken deze cijfers en koop alleen de beste ESG aandelen! Dit voorkomt grote verliezen en brengt je in stelling om hoog rendement te halen.

Wil je leren hoe dit werkt? Bekijk deze cursussen beleggen voor meer informatie, inclusief onderzoek naar de beste aandelen die je direct kan overnemen. 

Tip 3. Duurzaam investeren in ESG aandelen

Beginnen met EGS aandelen kopen is het halve werk. Nu is het noodzaak om duurzaam te investeren. Zekers, dit doe je al met je focus op ESG. Maar duurzaam betekent ook stabiliteit. Duurzaam vermogensgroei. Duurzaam rendement halen en verliezen voorkopen. 

Hieronder geven we een paar tips voor duurzaam investeren in ESG aandelen. 

Onderzoek: zoals aangegeven moet je alleen ESG aandelen kopen op basis van uitgebreid onderzoek. Koop de beste ESG aandelen met een gunstige prijs van sterke bedrijven.

Spreiding: je wilt niet één ESG aandeel kopen. Dat is te risicovol. Kies daarom voor spreiding. Stel een portfolio samen met tientallen ESG aandelen. Voor gevorderde beleggers is 16 – 25 voldoende. Voor beginners is het slimmer om 25 – 40 ESG aandelen te kopen. Zorg ervoor dat je genoeg spreiding over sectoren hebt. 

Dividend: bijvoorkeur kan je ESG aandelen kopen die ook wat dividend uitkeren. Zorg voor een goede mix tussen dividend en niet-dividend uitkerende bedrijven. Dividend geeft meer zekerheid op inkomen. Je kan dividend herinvesteren of aan jezelf uitkeren. Aan jou de keuze. 

Weet wanneer je moet stoppen: bepaal voor jezelf tot welk financieel niveau je wilt beleggen. Stel dat je na X jaar een mooi vermogen hebt. Wat ga je dan doen? In dat geval kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de overstap naar ETF’s te maken. ESG ETF’s bieden meer risicospreiding en dus meer zekerheid (maar geen garanties). 

Ben je er klaar voor? Waarschijnlijk niet. Verdiep je eerst in een goede cursus zoals hierboven aangegeven. Een kleine duurzame investering in jezelf die zich gemakkelijk terugbetaald!