De bootverzekering, wat moet je er precies over weten?

Voor veel mensen die voor het eerst een boot hebben aangekocht geldt dat ze een beetje in een tweestrijd zitten met zichzelf. Moet men er nu namelijk wel of niet voor kiezen om een bootverzekering af te sluiten? In eerste instantie geldt hiervoor dat het van belang is om te weten dat een boot verzekeren niet verplicht is in Nederland. Dit kan echter wel het geval zijn in één of meerdere andere landen waar je met de boot naar op reis wil gaan. Overweeg jij toch om een dergelijke verzekering af te sluiten, maar wil je er in eerste instantie graag wat meer over te weten komen? Dan kan het zeker interessant zijn om verder de informatie op deze pagina door te nemen.

Wat is de bootverzekering?

De bootverzekering is zoals de naam je reeds aangeeft een verzekering die kan worden afgesloten voor het dekken van schade aan een boot. Een dergelijke verzekering kan worden aangevraagd voor de meest uiteenlopende soorten boten. Het gaat hierbij dan onder meer om:

  • Zeilboten;
  • Motorboten;
  • Catamarans;
  • Speedboten;
  • Sloepen;

Het laten verzekeren van je boot kan in de praktijk een aantal niet onbelangrijke voordelen met zich meebrengen. Zo is het niet alleen mogelijk om de schade in te dekken die jij met jouw boot aanbrengt aan derden, bovendien is het ook mogelijk om zelf opgelopen schade te laten dekken. Je boot verzekeren is altijd een interessante keuze omdat je enkel en alleen op die manier bij mogelijke schade niet geheel zelf voor de opgelopen kosten zal moeten opdraaien. De mogelijkheden waar je op dit vlak over beschikt zullen verder op deze pagina duidelijk worden gemaakt.

Dien je de bootverzekering verplicht af te sluiten?

Wanneer mensen informatie opzoeken over de bootverzekering is één van de eerste vragen die ze zich altijd stellen of het afsluiten van een dergelijke verzekering nu al dan niet verplicht is. Het antwoord op deze vraag valt in de praktijk niet zo eenvoudig te geven, integendeel. Van belang om op dit vlak te weten is in eerste instantie dat er in Nederland vanuit de overheid geen wettelijke verplichting bestaat om een bootverzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor de WA-verzekering.

Rekening houdende met bovenstaande is een bootverzekering aanvragen dus geen vereiste. Echter is het zo dat veel Nederlanders er jaarlijks voor kiezen om een vakantie te ondernemen met hun boot. Wanneer dat het geval is wordt het opeens een compleet andere situatie. Voor tal van populaire vakantielanden waaronder niet alleen Spanje en Kroatië, maar ook Griekenland geldt bijvoorbeeld dat er wel sprake is van een verplichting voor het afsluiten van een verzekering voor een boot. Wanneer je naar deze landen op vakantie gaat is dit wel iets om rekening mee te houden.

In bepaalde gevallen ook in Nederland verplicht

In Nederland is er dus (nog) geen sprake van een wettelijke verplichting voor het laten verzekeren van je boot. Dat hoeft evenwel niet te betekenen dat er in geen enkele situatie een bootverzekering moet worden afgesloten, integendeel. Er zijn verschillende gevallen waarin dat namelijk wel zo is. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan het geval waarin je wenst aan te leggen in een bepaalde haven. Ben jij bovendien iemand die het leuk vindt om deel te nemen aan een wedstrijd? Ook dan is het mogelijk dat de organisatie een bootverzekering zal verplichten. Ga er dus zeker en vast niet zomaar vanuit dat je hier in Nederland nooit houder moet zijn van een verzekering voor je boot.

Welke soorten bootverzekeringen zijn er precies?

Ga jij toch een bootverzekering afsluiten? Dan zal het meteen duidelijk worden dat er verschillende mogelijkheden op de markt zijn terug te vinden. Deze mogelijkheden zijn sterk vergelijkbaar met deze die afgesloten kunnen worden voor het laten verzekeren van bijvoorbeeld een auto. We maken dan ook evengoed een onderscheid tussen de WA-verzekering, de WA+ beperkt cascoverzekering en de WA+ volledige cascoverzekering. Wil je graag dat je kan rekenen op een zo laag mogelijke premie voor de verzekering voor je boot? Dan is de gewone WA-verzekering wellicht de beste keuze. Let wel, dit is de enige verzekering die op geen enkele manier schade aan jouw eigen boot dekt.

Wil je wel graag hebben dat er ook schade aan je eigen boot wordt verzekert? In dat geval zal je willen kijken naar de andere twee aangehaalde bootverzekeringen die verkrijgbaar zijn. Deze bieden allebei heel wat uitgebreidere polisvoorwaarden. Je moet er wel rekening mee houden dat ook de premie hierdoor hoger zal komen te liggen. Bepaal voor jezelf dan ook altijd even op voorhand of deze premie voor jou dan al dan niet nog interessant is.

Waar rekening mee houden bij een bootverzekering afsluiten?

Bij het afsluiten van een bootverzekering zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je rekening mee zal willen houden. Je uiteindelijke keuze op vlak van deze verzekering zal dan ook (sterk) worden beïnvloed door bijvoorbeeld de waarde van je boot evenals de manier waarop ze wordt gebruikt. Heeft jouw boot een beperkte waarde en ga je er niet zo vaak (lange afstanden) mee varen? In dat geval is de WA-verzekering mogelijks voldoende. Dat is wellicht niet het geval wanneer je bijvoorbeeld vaak in het buitenland vertoeft en je met jouw boot toch behoorlijk vaak gaat varen.

Let bij het afsluiten van een verzekering voor je boot sowieso in de praktijk altijd op het vaargebied dat je nodig hebt. Het vaargebied is net als het type boot evenals het vermogen van de boot één van de verschillende factoren die een directe invloed uitoefent op de premie die je zal moeten betalen voor jouw verzekering. Het kiezen van een te uitgebreid vaargebied is dan ook nooit interessant.

Je bootverzekering vergelijken betekent besparen!

Het verzekeren van je boot hoeft in de praktijk helemaal niet zo duur te zijn als je wellicht op het eerste zicht verwacht. Dit gezegd hebbende kan je potentiële bootverzekering vergelijken in de praktijk uiteraard helemaal geen kwaad, integendeel. Door zo’n vergelijking uit te voeren krijg je direct een goed beeld van het aanbod met bootverzekeringen op de markt. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat je er de voordeligste optie op die manier ook meteen tussenuit kan halen.