Indexbeleggen: wat houdt het in en hoe werkt het?

passief beleggen

Doordat de rentestanden bij de banken op een historisch laag niveau staan, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun spaargeld te beleggen. Als je wil beleggen bestaan er verschillende mogelijkheden. Één van deze mogelijkheden is indexbeleggen. Maar wat is indexbeleggen precies en hoe werkt het? In dit artikel ga ik er dieper op in.

Actief beleggen versus passief beleggen

Globaal gezien zijn er twee verschillende manieren om te beleggen: actief en passief. Als we kijken naar actief beleggen, zijn er verschillende strategieën die je kunt hanteren. Al deze strategieën zijn echter terug te brengen naar twee basisstrategieën: stock picking (proberen de beste aandelen te selecteren) en market timing (proberen het beste moment van in- en uitstappen te bepalen). Indexbeleggen is precies het tegenovergestelde van actief beleggen: je selecteert geen aandelen, maar belegt in alle aandelen (binnen een bepaalde index) tegelijkertijd en je houdt je aandelen voor een langere termijn aan (ongeacht wat er op de beurs gebeurt).

Voordelen van beleggen in indexfondsen

Bij indexbeleggen beleg je dus in indexfondsen. Maar wat is een indexfonds nou precies? Een indexfonds is een beleggingsfonds dat probeert hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex. Dit doet het fonds door te beleggen in exact dezelfde aandelen als de aandelen die in de index voorkomen, inclusief dezelfde verhouding. Een groot voordeel van indexbeleggen is dat de kosten laag zijn. Mede hierdoor brengt indexbeleggen vaak meer rendement op dan actief beleggen. Ook ligt het risico van indexbeleggen lager dan bij actief beleggen omdat je veel spreiding aanbrengt in je portefeuille.

Meer weten over de voordelen van indexbeleggen of wil je zelf starten met het beleggen in indexfondsen? Via deze link vind je meer informatie.