Voor- en nadelen van een lening oversluiten

Steeds meer mensen lenen geld om een aankoop te kunnen doen. Dit kan van alles zijn, de één leent geld voor een nieuwe auto en de ander leent geld om een verbouwing te kunnen betalen. Wanneer je in het verleden een lening hebt afgesloten, dan kan het zo zijn dat deze lening op dit moment niet meer voordelig is voor jouw huidige situatie. De rentes voor leningen zijn de afgelopen jaren namelijk hard gedaald. Door je lening over te sluiten naar de kredietverstrekker met de laagste rente, bespaar je mogelijk honderden euro’s aan rentekosten. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van je bestaande lening oversluiten.

Hoe werkt een lening oversluiten?

Om te beginnen is het handig om te kijken wat een lening oversluiten inhoudt. Je leningen oversluiten betekent simpelweg dat je een nieuwe lening afsluit waarmee je jouw oude leningen aflost. Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn wanneer je een doorlopend krediet, een schuld op je creditcard en/of een lening bij een postorderbedrijf hebt. Door een nieuwe lening af te sluiten om deze schulden terug te betalen, ben je in veel gevallen goedkoper uit. Tevens heb je hierdoor ook nog maar met één kredietverstrekker te maken.

Het oversluiten van een lening is voor jou aantrekkelijk wanneer je voor de nieuwe lening minder rente hoeft te betalen dan voor je lopende lening. Vaak betaal je voor bepaalde schulden een hoge rente. Door een persoonlijke lening af te sluiten en de bestaande schulden af te lossen wordt de lening een stuk voordeliger.

Voordelen van een lening oversluiten

Het oversluiten van een lening brengt verschillende voordelen met zich mee, afhankelijk van de reden waarom jij besluit om een nieuwe lening te nemen.

Stap je over doordat je een lagere rente kan krijgen? Dan is het voordeel dat je iedere maand weer profiteert van lagere maandlasten.

Stap je over omdat je meerdere leningen bij dezelfde aanbieder wilt hebben? Dan heb je ook een lagere rente en profiteer je van lagere maandlasten. Bovendien zijn je leningen dan gebundeld op één plek, wat voor overzicht zorgt.

Een ander voordeel is dat je bij je nieuwe lening ervoor kan kiezen om meer geld per maand af te lossen en de looptijd van de lening te verminderen. Bij een kortere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over minder maanden. De maandelijkse lasten worden hierdoor hoger, maar doordat je over een kortere periode rente betaalt, bespaar je uiteindelijk toch veel geld. Het is wel belangrijk dat je controleert of je deze (verhoogde) maandlasten echt kunt betalen.

Wanneer mensen een lening oversluiten willen ze soms extra geld lenen om een nieuwe aankoop te financieren. Of dit mogelijk is, hangt af van het bedrag dat je maximaal mag lenen. Wanneer je een lening wilt oversluiten en extra geld wilt lenen is het dan ook belangrijk om te kijken hoeveel geld je bij mag lenen.

Nadelen van een lening oversluiten

Het oversluiten van een lening heeft helaas ook enkele nadelen. Het kan namelijk zo zijn dat jouw huidige geldverstrekker heeft opgenomen dat je een boete moet betalen wanneer je de lening oversluit. Het is altijd belangrijk om een contract goed door te nemen voordat je het tekent, zodat je deze gevolgen kunt voorkomen.

Lening voor oversluiten gevonden – Hoe verder?

Zodra je een goedkopere lening hebt gevonden en zeker bent van je keuze kun je een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Hierbij is het noodzakelijk om te vermelden dat je een bestaande lening wilt afsluiten, zodat de kredietverstrekker hier rekening mee kan houden. Aan zo’n offerte zitten geen kosten verbonden en wordt binnen enkele dagen jouw kant op gestuurd. Wanneer je akkoord gaat met de offerte moet je deze ondertekenen en, samen met de gevraagde papieren, terugsturen naar de kredietverstrekker. Vervolgens worden deze documenten gecontroleerd en goedgekeurd. Zodra dit is gebeurd, maakt de kredietverstrekker het geld over naar de aanbieders van de leningen die je wilt oversluiten.

Wil jij weten of een lening oversluiten voordelig is voor jouw persoonlijke situatie? Neem dan een kijkje op www.rente.nl om leningen met elkaar te vergelijken. Wanneer je een lening gaat oversluiten raden wij je aan om te kiezen voor een persoonlijke lening. Met deze vorm van lenen weet je precies hoeveel geld je kan besparen doordat je maandelijkse lasten vast staan.