Wat je kunt doen op de beurs voor de oude dag

Er zijn duizenden aandelen om uit te kiezen, dus beleggers houden er meestal van om aandelen in verschillende categorieën in te delen: grootte, stijl en sector. Door op deze manier over aandelen te denken, kunt u diversifiëren.

Dat wil zeggen: verschillende aandelen  kiezen die voldoende van elkaar verschillen zodat ze niet allemaal tegelijkertijd in waarde dalen. Althans, zo zou het moeten zijn. Geen enkele diversificatie is bestand tegen een financiële crisis.

Omvang

De grootte van een bedrijf verwijst naar de marktkapitalisatie. Dit is de huidige aandelenkoers maal het totale aantal uitstaande aandelen. Het is hoeveel beleggers denken dat het hele bedrijf waard is.

Bedrijven worden meestal small-cap, mid-cap of large-cap genoemd. Large-capbedrijven met marktkapitalisaties in de tientallen miljarden dollars hebben over het algemeen stabielere aandelenkoersen dan small-caps, dus ze zijn minder riskant zouden moeten zijn. Maar small caps hebben meestal een hoger groeipotentieel.

Type

Er zijn twee hoofdstijlen: groei en waarde. Een groeiaandeel wordt uitgegeven door een bedrijf dat bovengemiddeld groeit. Vangt u al vroeg een succesvol groeiaandeel en de rit kan spectaculair zijn.

Maar hoe groter het potentieel, hoe groter het risico. Groeiaandelen racen hoger als de tijden goed zijn, maar zodra de groei vertraagt, kunnen die aandelen kelderen. Groei trekt namelijk veel interesse, en een overwaardering ligt hierdoor snel op de loer. Deze aandelen kunnen daarom gemakkelijk onderdeel zijn van populaire aandelenhandel op de beurs.

Een waarde aandeel is over het algemeen langzamer en stabieler, met sterke fundamenten. Over het algemeen wordt het verhandeld tegen een lager dan gemiddeld rendement dan de gemiddelde markt. Een waardebelegger kan van mening zijn dat de onderliggende business nog steeds gezond is en dat de werkelijke waarde nog niet wordt weerspiegeld in de aandelenkoers.

Branche

Standard & Poor’s, een bekend rating house, verdeelt aandelen in 10 sectoren en tientallen industrieën. Over het algemeen worden verschillende sectoren door verschillende dingen beïnvloed. Dus op een bepaald moment doen sommigen het goed, terwijl anderen dat niet doen.

Aandelen en obligaties

Obligaties zijn niks anders dan een simpel schuldpapier. U koopt het recht op de inning van iemands schuld. En op de beurs hoeft u hiervoor geen incassobureau in de hand te nemen, aangezien grote en betrouwbare bedrijven doorgaans hun schulden jaarlijks netjes afbetalen.

Maar op de lange termijn doen aandelen het beter. Sinds 1926 keren de grote aandelen jaarlijks gemiddeld 10% rendement uit. volgens onderzoeksplatform Morningstar hebben langlopende staatsobligaties een rendement van tussen de 5% en 6% behaald in diezelfde periode.

Obligaties bieden misschien niet zoveel waar voor hun geld als aandelen, maar ze kunnen een essentieel onderdeel vormen van een pensioenportefeuille. Hier zijn enkele van de voordelen die ze kunnen bieden:

Stabiliteit

Obligaties verliezen minder snel geld dan aandelen. Dus het kopen van enkele obligaties en sommige aandelen kan de verliezen van uw portefeuille verminderen tijdens dalingen op de aandelenmarkt.

Inkomen

Obligaties betalen regelmatig rente uit, zodat ze u kunnen helpen een gestage, voorspelbare inkomstenstroom uit uw spaargeld te genereren. Dividendaandelen daarentegen kunnen ophouden met het uitkeren van dit dividend.

Veiligheid

Naast contanten zijn Amerikaanse staatsobligaties bijvoorbeeld relatief veilige investeringen. Ze hebben een hoge liquiditeit en de garanties op terugbetaling zijn zeer hoog.