Competenties van een controller

Wil jij graag controller worden binnen een bedrijf? Misschien ben je er onlangs achter gekomen dat dit misschien wel iets voor jou kan zijn, of weet je al langere tijd dat dit iets is wat je graag zou willen doen. Hoe dan ook, het is goed om van tevoren uit te zoeken wat er allemaal bij deze functie komt kijken en of het daadwerkelijk wel iets voor jou is. Want wat zijn eigenlijk competenties die je als controller zou moeten hebben? We geven je hier graag meer informatie over.

Wat heb je nodig als controller?

Wil je als controller aan de slag, dan heb je allereerst diepgang nodig. Diepgang als het aankomt op financiële en bedrijfseconomische onderwerpen. Een beetje kennis is niet genoeg, je zult er echte de diepte voor in moeten gaan. Daarnaast vereist controlling ook dat je de breedte in kunt, voor wat betreft algemeen bedrijfskundige onderwerpen.

Welke competenties moet je hebben?

Dan vraag je je nu natuurlijk ook af welke competenties je precies nodig hebt als controller. Om te beginnen heb je een analytische blik op cijfers nodig en een goed commercieel inzicht als het aankomt op de beoordeling van inversteringsplannen. Ook het interpreteren van resultaten moet je goed afgaan. Daarnaast moet je goed zelfstandig kunnen werken en je daarbij niet (te veel) laten beïnvloeden door anderen. Het is vaak nodig om tegenwicht te bieden aan managers binnen de organisatie, dus je dient sterk in je schoenen te staan. 

Verder moet je integer zijn, aangezien je eigenlijk altijd wel met vertrouwelijke informatie te maken krijgt. Ook moet je goed leiding kunnen geven aan afdelingen. Bovendien moet je in staat zijn anderen te inspireren, te overtuigen en goed te onderhandelen. Is er weerstand? Dan zul je daar goed mee om moeten kunnen gaan als je als controller aan de slag wilt.

Meer informatie over controlling vind je op http://www.hofmeier.nl