Hoe stel ik de juiste rechtsbijstandverzekering samen?

Erp systeem

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die financiële bescherming biedt voor kosten die worden gemaakt bij juridische zaken, zoals advocaatkosten. Rechtsbijstandverzekeringen dekken de kosten van juridische bijstand bij conflicten die variëren van een eenvoudige kwestie tot een uitgebreide rechtszaak. De verzekering kan worden afgesloten door een persoon of bedrijf bij een verzekeringsmaatschappij. Het informatieplatform rechtsbijstandverzekeringregelen.nl vertelt je er in dit blog alles over.

Voordelen van een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt tal van voordelen aan mensen die betrokken zijn bij juridische conflicten. Het belangrijkste voordeel is dat het mensen financiële zekerheid biedt in relatie tot eventuele juridische kosten die ze kunnen incasseren. Rechtsbijstandverzekeringen dekken de kosten van advocaatkosten, reis- en verblijfkosten, kosten voor getuigen en andere kosten die gemoeid zijn met een juridische procedure.

Daarnaast kunnen mensen die een rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten, juridisch advies krijgen voordat ze beslissingen nemen die de verzekeraar verplicht om te dekken. Dit kan helpen voorkomen dat er juridische problemen ontstaan. Een ander voordeel is dat rechtsbijstandverzekeringen vaak een vergoeding bieden voor schadevergoedingen die mensen hebben gekregen als gevolg van een rechtszaak.

Verschillende modules die je kunt kiezen

Er zijn verschillende modules beschikbaar bij een rechtsbijstandverzekering. Deze modules kunnen worden afgestemd op de behoeften van de verzekerde en zijn afhankelijk van de verzekeraar. Er zijn een aantal standaard modules, maar er zijn ook modules die optioneel zijn.

Standaard modules

Standaard modules bij een rechtsbijstandverzekering omvatten:

 • Dekking van juridische kosten: de verzekeraar betaalt de juridische kosten voor de verzekerde, waaronder advocaatkosten, reiskosten, kosten voor getuigen, etc.
 • Juridisch advies: de verzekeraar biedt de verzekerde toegang tot juridisch advies, zodat hij of zij beter voorbereid is op een juridisch conflict.

Optionele modules

Optionele modules bij een rechtsbijstandverzekering omvatten:

 • Consument en wonen: hulp bij issues bij bijvoorbeeld een online aankoop of het kopen van een huis
 • Verkeer: extra rechtshulp bij een ongeluk in het verkeer
 • Werk & Inkomen: je krijgt hulp bij problemen op het werk of over een uitkering
 • Fiscaal en vermogen: komt van pas als je bijvoorbeeld problemen hebt met een beleggingsproduct of een tweede woning
 • Medisch: als er sprake is van letselschade vanwege een medische misser

Afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is een simpel proces. U kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij door de volgende stappen te volgen. Dit kan online, maar ook via een verzekeringsagent in Rotterdam (of een andere regio).

 • Uw persoonlijke informatie verstrekken: u moet de verzekeringsmaatschappij uw persoonlijke gegevens verstrekken, waaronder naam, adres, leeftijd, etc.
 • Uw verzekeringsbehoeften bepalen: u moet de verzekeraar uw verzekeringsbehoeften laten weten, waaronder welke modules u nodig heeft.
 • Dekking selecteren: u moet de verzekeringsmaatschappij vertellen welke soorten dekking u wilt hebben, zoals vergoeding voor schadevergoedingen, letselschade, etc.
 • De verzekeringspremie betalen: u moet de verzekeringsmaatschappij de verzekeringspremie betalen voordat u de verzekering kunt activeren.
 • Verzekeringsdocumenten ondertekenen: u moet de verzekeringsmaatschappij verzekeringsdocumenten laten ondertekenen, waaronder een verzekeringspolis, een verklaring van dekking en andere documenten.

Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat u financieel wordt beschermd als u betrokken bent bij juridische conflicten. Door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, kunt u ervoor zorgen dat u de kosten voor juridische bijstand kunt betalen en dat u toegang heeft tot juridisch advies om u te helpen bij het nemen van beslissingen.