Aandelen China, zijn ze nu wel of niet interessant?

In het merendeel van de gevallen wordt er door beleggers in het bijzonder gekeken in de richting van Amerikaanse en Europese aandelen. Op beide markten zijn er immers uiteraard reeds heel wat ondernemingen terug te vinden die de moeite waard zijn om in te investeren. Dat spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende is het zo dat ook de interesse in aandelen China door de jaren heen aanzienlijk is toegenomen. Experten waarschuwen echter dat er aan investeren in dergelijke aandelen zomaar nog meer risico’s zijn verbonden. Dat niet in het minst omdat er vaak geen sprake is van een optimale transparantie, integendeel. Overweeg jij ook om te investeren in Chinese aandelen? Dan is het zeker interessant om rekening te houden met de onderstaande informatie!

Wat zijn de risico’s van beleggen in aandelen China?

Er is door de jaren heen behoorlijk wat gezegd en geschreven over beleggen in aandelen China. Volgens heel wat experten is het dan ook zo dat je dit eigenlijk niet moet doen. Andere experten zijn dan weer van mening dat het niet interessant is om er als belegger voor te kiezen om één van ’s werelds grootste en tevens toch ook belangrijkste economieën zomaar links te laten liggen. Ondanks het feit dat er uiteraard bepaalde zorgen bestaan over beleggen in Chinese aandelen moet het gezegd dat er zeker ook een niet onaantrekkelijk potentieel in schuilgaat.

Waarom doen zoveel beleggers het dan toch?

Ondanks het feit dat er duidelijk wel wat risico’s zijn verbonden aan beleggen in aandelen China kan er in de praktijk worden vastgesteld dat heel wat mensen het toch doen. Hoe komt dat nu precies? Eigenlijk twee verschillende redenen hiervan aan de basis. In eerste instantie doet men dit vaak om een soort van hedge te creëren tegen de Europese en Amerikaanse beleggingen die worden gedaan. De impact die de Chinese economie en het Chinese zakenleven heeft mag immers niet worden onderschat. Daarnaast kan er in de praktijk ook worden vastgesteld dat er in China enkele ronduit uitstekende bedrijven zijn gevestigd. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan Alibaba. Voor dit bedrijf evenals voor heel wat andere ondernemingen geldt dat ze zomaar mee zouden kunnen spelen op het wereldwijde strijdtoneel met ondernemingen. Overwegen om te beleggen in een dergelijk aandeel kan ondanks haar Chinees karakter dan ook het overwegen waard zijn.

Conclusie; beleggen in Chinese aandelen kan zeker interessant zijn

Beleggen in aandelen China gaat duidelijk gepaard met enkele niet onbelangrijke pro’s en contra’s. In eerste instantie dien je, je er altijd bewust van te zijn dat je in de basis reeds meer risico loopt dan wanneer je bijvoorbeeld gaat beleggen in Europese of in Amerikaanse aandelen. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat een Chinees aandeel gede-list kan worden van de beurs. Bovendien is er ook het feit dat de transparantie in China vaak sterk te wensen over laat. Dit maakt het voor jou als belegger uiteraard vrij lastig om een goede keuze te kunnen maken. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat Chinese aandelen over een ongelooflijk potentieel kunnen beschikken. Het is dan ook duidelijk een kwestie van een hoger risico, maar tegelijkertijd ook een hoger potentieel rendement.