Haal alles uit je belastingaangifte met deze tips

Belastingaangifte rekenen

In Nederland betalen we inkomstenbelasting, maar we dragen ook belasting af over de toegevoegde waarde die een bedrijf levert. Belasting betalen is natuurlijk prima, want je krijgt er ook veel voor terug. De overheid gebruikt ons belastinggeld namelijk voor infrastructuur, onderwijs, zorg, subsidies, uitkeringen en andere publieke diensten zoals bijvoorbeeld straatverlichting en onderhoud van parken. Van al die zaken hebben we natuurlijk allemaal profijt, maar dat betekent niet dat we meer willen betalen dan dat nodig is natuurlijk. Gelukkig zijn er zelfs manieren waarmee je minder belasting mag betalen. Hoe je dat doet lees je hieronder! Wil je hulp met het effectief doen van je belastingaangifte? Kijk dan hier voor een Accountantskantoor Genemuiden, een Accountantskantoor Zwolle of een accountantskantoor Amsterdam.

Persoonlijk

Als persoon heb je verschillende aftrekposten voor je belastingaangifte. Zo mag je de hypotheekrente van de hypotheek op je koophuis aftrekken van het belastbaar inkomen, maar je mag ook kosten aan bijvoorbeeld studie en zorg aftrekken, mits je voldoet aan bepaalde eisen. Daarnaast mag je, onder bepaalde omstandigheden, ook lijfrentepremie aftrekken en reiskosten die je maakt met het openbaar vervoer voor werk. Weten of jij gebruik kunt maken van de aftrekposten? Controleer het op de site van de belastingdienst of vraag het aan een adviseur.

Bedrijfsmatig

Als bedrijf draag je een gedeelte van de omzet af als belasting. Dat noemen we ook wel BTW. Als consument moet jij de BTW betalen, maar als bedrijf mag je de betaalde BTW voor producten en diensten die je voor bedrijfsmatig gebruikt afneemt, aftrekken van de af te dragen BTW. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een nieuwe laptop met ‘flinke korting’ kan kopen mits deze voor het bedrijf wordt gebruikt.