Paardenartikelen

Aankoop huis

Bekijk ons ruime assortiment. We hebben een webshop paarden. Ook geven we tips over de toepassingen hooiruif. We hebben het merk nedlandic. Het hebben van een paard vraagt meer dan alleen erop rijden. Een paard is een dier en een dier dient verzorgd te worden. Dit betekent dat je zowel voor als na het rijden goed bezig moet zijn met het welzijn van je paard. Een goed verzorgd paard zal zich ook beter voelen en een goed verzorgd paard zal jou ook een hoop positiviteit teruggeven. 

De huid van je paard verzorgen

Paarden beschikken over een gevoelige huid, een huid die wel tot 10 vierkante meter groot kan zijn. Deze paardenhuid is continu vatbaar voor allerlei prikkels en net als bij de mens is de huid van het paard het grootste orgaan dat hij heeft. De huid beschermt het paard tegen verschillende schadelijke stoffen en hiernaast is de huid ook het belangrijkste zintuig dat het paard heeft. Wanneer een arts of andere professional de gezondheid van een paard beoordeeld, kijkt deze in de regel eerst naar de huid van het dier. Ook kijkt de arts of professional naar de hoeven en de vacht. Deze onderdelen van het paard kunnen allemaal verschillende aanwijzingen voor ziektes vertonen en zijn daarom belangrijke plekken om in de gaten te houden. Een doffe vacht of een rafelige huid zijn vaak tekenen van een niet-verzorgde huis. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor het paard. 

De aanpak

De verzorging van de huid van het paard kan op verschillende manieren en moet in principe regelmatig gebeuren. Preventieve verzorging is bij paarden meestal niet nodig zoals dat bij mensen vaak wel het geval is. Aandachtspunten bij het verzorgen van een paard zijn vooral dat je zoveel mogelijk moet vermijden dat de huid van het paard zijn zuurtegraad verliest. Verschillende middelen zoals verzorgingssprays kunnen de zuurtegraad van de vacht van het dier aantasten. Je moet het gebruik van deze middelen dus eigenlijk zoveel mogelijk vermijden. Ook moet je erop letter dat je de bloedcirculatie in de huid zoveel mogelijk in stand houdt. Dit kun je doen door het paard tijdens het verzorgen ook regelmatig te masseren. Het paard zal dit fijn vinden en het is ook goed voor zijn spieren.