Uitspraak voor de renteswap

Op 28 juni 2019 is er een uitspraak gedaan over de renteswap. Even ter opfrissing, wat is renteswap ook alweer? Renteswap, ook wel rentederivaat genoemd, is een product dat banken gebruiken om consumenten zekerheid te geven als de rente stijgt. In principe gebeurt hetzelfde wanneer leningen worden vastgezet. Er wordt namelijk een bepaalde (vastgestelde) rente aan de bank betaald waarna de bank de Euribor-rente betaalt aan diegene die leent.

Er was een probleem, omdat banken meerdere ondernemers hebben geadviseerd om deze rentederivaten te kopen. Er is daarbij niet vermeld dat deze aankopen risico’s met zich mee brengen. Die risico’s uiten zich pas als de rente daalt en het betreffende bedrijf de lening wil stopzetten, want dan moet er opeens een boete van €100.000 betaald worden. Dit bedrag is gebaseerd op het verschil tussen de daadwerkelijke rente en de vastgezette rente.

Daarbij verhoogde de bank ook nog eens de opslag van de lening, waardoor vaste rente eigenlijk niet eens bestaan heeft. De banken worden in dit verhaal aansprakelijk gesteld, aangezien zij niet voor de risico’s hebben gewaarschuwd.

De uitspraak op 28 juni 2019 geeft ook aan dat wanneer de bank in kwestie te weinig of geen informatie heeft gegeven over zo’n renteswap en dus risico’s achter heeft gehouden, je als slachtoffer de renteswap mag terugdraaien. Dit noemt men ook wel een beroep op dwaling. Je kunt de renteswap dus terugdraaien zodat dit product nooit afgesloten zou zijn. Ook is er een herstelkader rentederivaten bekendgemaakt . Op basis hiervan krijg je een vergoeding. De vergoedingverschilt per klant. Ben je ook slachtoffer en wil je de renteswap terugdraaien? MKB-Claim, een zusterbedrijf van Leaseproces, kan je helpen in dit proces en je geld daarmee terugkrijgen. MKB-Claim heeft net als Leaseproces ervaring met dit soort situaties.